Od jakiegoś czasu w sklepach można znaleźć całkiem sporo tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Na początku ich producentów nie było wielu, ale aktualnie ich liczba szybko rośnie. Nie ma się czemu dziwić, bowiem soki te są bardzo chętnie kupowane, nie tylko ze względu na ich smak, lecz również i wiele składników odżywczych. Jak okazuje się bowiem, mają one dużo większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów niż soki produkowane z koncentratów. Nie wspominając już o napojach które soki tylko udają, w jakich prawie cała zawartość to cukier, syrop glukozowy czy niekiedy nawet konserwanty i barwniki.
W przypadku soków tłoczonych jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Warzywa i owoce są myte i czyszczone, a później tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To powoduje, że nie dzieje się nic z witaminami i minerałami, które nie są niszczone. Takie soki są oferowane w paru wersjach.
Dużą popularnością cieszą się soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek zaraz po tłoczeniu. Klienci sięgają też chętnie po wersje w foliowych workach. W takim przypadku producent soków bez cukru używa dodatkowej pasteryzacji w temperaturze 82 stopni, co przedłuża czas przydatności nawet do kilku miesięcy. Jeżeli więc ktoś pije owocowe soki, to wybierać powinien te wyciskane. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najistotniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, bowiem tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet maluchom.